PCW BG

БЪЛГАРИЯ

Надграждане до Windows 10 — моментът на истината

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

бр. 6 2016 г.Неусетно минаха десет месеца от официалното излизане на Windows 10 на пазара. В случая обаче ни интересува не наближаващият едногодишен юбилей сам по себе си, а изтичането на дадения от Microsoft срок за безплатно надграждане до Windows 10 от предишните версии 7 и 8. Месеци наред на страниците на списанието ни се вихреше спор, в статии и читателски писма, дали е нужно да се надгражда до новата ОС, защото е нова и привлекателна, или действията й по отношение на личната тайна са толкова неприемливи, че е по-добре да останем с привичната и нелоша предишна версия. Лесно е обаче да спори, когато във всеки момент си свободен да решиш и така, и иначе, и дори можеш да върнеш лентата назад и да се откажеш от извършеното надграждане (съществува и такъв вариант), защото не си платил нищо за него.

Но на 29 юли тази година безплатната оферта изтича и за надграждането до „десетката“, независимо от коя предишна версия, ще трябва да извадите от джоба си за прилична трицифрена сума (270 лв., ако не ме лъже паметта). С наближаването на тази дата ентусиазмът на едната страна от спорещите утихва, погледите им придобиват вглъбен вид и си личи, че умът им е зает да претегля различните варианти. Скоро нещата ще опрат до джоба, така че трябва да се разсъждава сериозно.
Съветвам ви да не разчитате на призрачната вероятност Microsoft да удължи срока на безплатната оферта. Шансът е малък и с подобна стъпка корпорацията би навредила на авторитета си. Затова ако досега сте се двоумили по въпроса за надграждането, ще трябва в оставащите няколко седмици да вземете окончателното решение (освен ако сте толкова богат, че 270 лв. за нещо, което сега е безплатно, са незначителен разход за вас).

И така, на 29 юли настъпва моментът на истината. Към тази дата ще разберем колко струва увереността на защитниците на тезата за оставане с Windows 7 в собствената им правота. Дали някои от тях няма да хукнат спешно да надграждат, за да не изпуснат „авантата“. Но също така ще разберем и увереността на Microsoft в търговския потенциал на нейната нова операционна система — защото до момента над 99 на сто от работещите копия на „десетката“ са или изтеглени безплатно от потребителя по условията на офертата на Microsoft, или са фабрично инсталирани на нови PC.

С оглед всичко гореизброено, този месец посветихме нашата рубрика „Акцент“ на безплатното надграждането от Windows 7/8 до Windows 10. В нея ще намерите три статии. В първата разглеждаме доводите „за“ и „против“ надграждането и някои по-неочевидни аспекти на този избор, за да ви помогнем да вземете решение в оставащия кратък срок. Но пътят на надграждането не винаги е гладък — в редица случаи възникват сериозни проблеми, които пречат да завършите процедурата. За да не изпуснете крайния срок поради подобни технически причини, в другите две статии от „Акцент“ разказваме за възможните трудности (които никак не са рядкост, оказва се) и начините за тяхното преодоляване.

Приятно четене!

Дончо Николов