PCW BG

БЪЛГАРИЯ

Клавиатури Rapoo серия Е

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Усещане за лукс и удобство

Rapoo E6700Когато търсите клавиатура, със сигурност ще очаквате тя да бъде компактна, лека, модерна и, разбира се, удобна за работа. А защо не и безжична... Този месец имахме възможността да се докоснем и до още нещо в клавиатурите Rapoo. Това е нежния им и фин метален корпус.

Отдавна мина времето на големите и тежки клавиатури, които събираха значително количество прах (а и не само) по бюрата в офисите. Те често се отличаваха с къси кабели, трудно четими надписи по клавишите, странно разположение на някои от специалните клавиши, отегчаващи цветове и дизайн и т. н.

Едва ли трябва да ви припомняме, че клавиатурите са неделима периферна част от компютрите, а напоследък и от мобилните устройства (таблети и смартфони). Ето защо дизайнът на клавиатурите започна да се подчинява на модните тенденции така, както и дизайнът на всички аксесоари за мобилни устройства.

Таблетите са тънки и елегантни и клавиатурите неизменно трябва да отговарят на тази реалност, за да са в унисон с тях. Ако таблетът има бял корпус, добре е Bluetooth клавиатурата, която ще използвате с него, също да бъде бяла. Съответно, ако таблетът е черен, трябва да потърсим на пазара черна клавиатура. Препоръчително е тя да бъде стилна, елегантна, тънка, лека и луксозна и да използва протокола Bluetooth за връзка към устройството.

Клавиатурите Rapoo напълно отговаряха на нашите намерения и затова решихме да поработим с мобилната клавиатура Rapoo E6700. Още на кутията ще видите, че тя е разработена специално за компютри и таблети с МacOS X/iOS и Windows (включително Windows 10). Поддържат се и устройства с Android, което е съвсем естествено като се има предвид големия брой на тези устройства. Ние не разполагахме с таблет с операционна система Windows или iOS, но пък имахме под ръка таблет Samsung Tab Pro 900, работещ под Android.

Клавиатурата е изключително тънка (35 мм и само в задния край има по-дебела част, която служи и за повдигане на клавиатурата), корпусът е изцяло в черно, като е опасан от метален сребрист кант. Видът е стилен и изчистен без натрапващи се елементи и на нас ни допадна много, още повече че клавиатурата беше в пълен синхрон с нашия 12,2-инчов таблет. С помощта на подобна клавиатура можете бързо и лесно да получите едно елегантно мини-работно място и да използвате таблета за сериозна работа.

Клавиатурата Rapoo E6700 е изработена от фина алуминиева сплав, което прави допира до корпуса и тъчпада много приятен. Същевременно корпусът е лек, тънък и прецизно изработен. Подсилен е с качествено гумиране на определени места, така че да осигурява много стабилно и неподвижно положение върху работния плот. На практика клавиатурата направо залепва на мястото, където я поставите. Както споменахме по-горе моделът разполага и с тъчпад, който е изнесен вдясно и по никакъв начин не пречи на работата с клавишите. В долната си част осигурява дори две виртуални зони — за ляв и десен „клик“.

Как свързахме клавиатурата към таблета? Това стана съвсем лесно и интуитивно. Включихме клавиатурата с копчето, което се намира на гърба, и после натиснахме и задържахме за кратко бутончето до него. Веднага започна да мига синия индикатор, обозначен със знака на Bluetooth. След това включихме Bluetooth от съответната секция в „Настройки“ на таблета (обикновено в „Мрежови връзки“). Клавиатурата веднага се появи в прозореца за търсене на съвместими устройства на таблета. Щракнахме с пръст върху клавиатурата и таблетът ни подкани да въведем цифров код на клавиатурата и да потвърдим с Enter. Само за броени секунди разполагахме с работеща клавиатура. След това от настройките на таблета избрахме два езика за Rapoo E6700 — английски и български (смяната на езиците става с натискането на комбинацията Ctr+Space). Клавишите на Rapoo E6700 са мънички, но са разположени на достатъчно разстояние един от друг (островен тип), така че нямахме проблеми с въвеждането на текст. Малките размери на клавиатурата (332 х 101 х 15 мм) дори се оказаха много удобни за разположението на ръцете. Писането по десетопръстната система беше почти толкова бързо, колкото и при стандартна „голяма“ клавиатура. На нас ни бяха необходими около 10 минути, за да свикнем с разположението на клавишите (което следва стандарта при обикновените клавиатури и съответно позволява удобна работа с устройства с Windows). Единственото затруднение, което срещнахме, беше с използването на клавиша Backspace за изтриване на текст — под Android той понякога отказваше да се задейства, но това се оправяше след натискане на клавиша Esc.

Според нас, Rapoo E6700 е отлична мобилна клавиатура. Тя е лека и елегантна, така че можете да я носите лесно навсякъде с вас и да превърнете вашето мобилно устройство в пълноценно работно място за въвеждане и редактиране на текст. Има вградена презареждаема батерия, тъчпад и кирилизирани клавиши. Подходяща е за всякакви мобилни устройства, поддържащи Bluetooth, но най-лесно ще я използвате с устройство с Windows.

Петя Господинова

Цена с ДДС: 90 лв.

Характеристики: технология Bluetooth 3.0 • обхват 10 м • вградена литиево-йонна батерия; време за зареждане 2 часа; време за използване до 1месец • клавиши 82 (ножичен механизъм) • тъчпад 80 х 92 мм, 15 жеста • размери 332 х 101 х 15 мм • тегло 249 г • подходяща за iPad/iPhone • порт microUSB за зареждане • два светодиода за статус на батерия и Bluetooth връзка, бутон за Bluetooth свързаност и плъзгащ се превключвател за вкл./изкл.

За контакти: VALI Computers, www.vali.bg

 

Подобни модели

RAPOO E9100P White 5G
Безжична клавиатура Ultra Slim, бяла, кирилизирана

Rapoo E9100P5 GHz безжична технология
Здрав, лек и утра тънък корпус: дебелина 4,9 мм изработен от алуминиева сплав.
- Дълъг живот на батерията (до 24 месеца), благодарение на Rapoo R58 процесор с ниска консумация на енергия и импулсно захранване. Можете да използвате клавиатурата без прекъсване за период до 24 месеца.
- Мултимедийни бутони.
Тегло 270 г

Цена с ДДС: 62,40 лв.

За контакти: VALI Computers, www.vali.bg

 

RAPOO E2710 Black
Безжична мултимедийна клавиатура с тъчпад, кирилизирана

Rapoo E27102,4 GHz безжична технология
Обхват 10 м
Tъчпад с много жестове
Дебелина само 5,6 мм
- Живот на батерията (до 6 месеца), благодарение на Rapoo R58 процесор с ниска консумация на енергия и импулсно захранване. Можете да използвате клавиатурата без прекъсване за период до 6 месеца.
- Мултимедийни бутони — посредством клавиша Fn получавате бърз достъп до медиен плеър, начална страница, Интернет, настройка на силата на звука и др.
Тегло 322 г
Размери 258 x 84 x 24 мм

Цена с ДДС: 67,20 лв.

За контакти: VALI Computers, www.vali.bg