PCW BG

БЪЛГАРИЯ

Излезе бр. 12 2015 г. на сп. PCW България

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

бр. 12 2015 На 16 декември 2015 г. (сряда) излезе бр. 12 2015 г. на сп. Personal Computer World България. Годината се изниза и неусетно отново навлязохме в периода на предколедната треска. Не е най-подходящата атмосфера за равносметки, но, поглеждайки през рамо, не можем да не отбележим факта, че в трудните условия на икономическата криза успяхме да запазим списани Personal Computer World България. Засега с цената на известен компромис — вътрешните ни страници са вече черно-бели, но се надяваме, че полезното им съдържание компенсира пъстротата, пък и редовните ни читатели знаят, че след време ще получат броевете в електронния формат PDF, който ние продължаваме да правим пълноцветен — във вида, в който самите бихме искали да виждаме хартиеното списание, ако не бяха икономическите реалии.


Този месец отново сме отделили доста място за Windows 10. Някой може да ни упрекне в пристрастност, защото новата ОС все още няма чак толкова много потребители, но досега при излизането на нова версия на Windows винаги е било така — тя с месеци наред се радва на повишено внимание на нашите страници, докато разнищим всичките й типични проблеми и опознаем новите й функции. Ако помните, на Vista посветихме цели шест (!) специални броя. И тъй, сега на с. 48 продължаваме поредицата от експертни отговори на читателски въпроси за проблеми с Windows 10, а на с. 36 сме ви подготвили изчерпателен списък на най-значимите подобрения и удобства в новата ОС, които липсваха при нейните предшественички.

Освен на Windows, изминалата година донесе обновяване и на вездесъщия пакет офисни приложения Microsoft Office. На с. 16 ви представяме изданието му Office 2016 за Windows (след като в ноемврийския брой представихме това за Mac OS X), което съдържа интересни новости, но не носи нищо революционно, така че не се чувствайте задължени да се втурвате веднага към него. Още повече, че за другия месец ви готвим преглед на алтернативите (като правило безплатни) на най-важните функции в Office — от редактирането на документи до съвместната работа в екип онлайн.

И понеже не искаме да зацикляме само върху продукцията на ИТ гигантите монополисти, в рубрика „Ново в менюто“ ви представяме и две устройства на алтернативни платформи (с. 10–11): един от първите смартфони, разработени специално за операционната система Cyanogen (производна на Android, но без нежелани „екстри“) и лаптоп с Linux Ubuntu. Редовната ни рубрика Unix & Linux също е на мястото си. Приятно четене!

Що се отнася до наближаващата нова година… Ако вярваме на нумеролозите-астролози, новата 2016 г. има универсално число 9 (тъй като 2 + 0 + 1 + 6 = 9), което изразява общата й насока. Девет е щастливо число и, пак според нумеролозите, носи чувство за пълнота, спокойствие и прошка. Ние в редакцията не сме суеверни, но подсъзнателно всеки е склонен да се съгласи с добрите предсказания…

Ще се срещнем през януари. Желаем ви весели празници!

Дончо Николов