PCW BG

БЪЛГАРИЯ

Излезе бр. 1 2016 г. на сп. PCW България

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

бр. 1 2016 г.На 13 януари 2016 г. (сряда) излезе бр. 1 2016 г. на сп. Personal Computer World България. През изминалата година светът навлезе в нова ера на историческа турбулентност, така че всякакви опити за прогнозиране вече стъпват на доста несигурна почва. Но ИТ все още са една спокойна малка вселена и да се надяваме, че в близко бъдеще ще си останат такава.

Ключовото събитие на 2015 г. според нас бе не толкова излизането на Windows 10 само по себе си, а това каква се оказа тази операционна система и колко агресивно започнаха да я налагат Microsoft. От няколко години насам традиционната парадигма за работната среда на крайния потребител — начина му на взаимодействие с данни и програми — започна да се променя коренно по начин, който е по-подходящо да наречем не революция, а преврат отгоре (защото процесът не бе движен толкова от задоволяването на нови нужди, колкото бе наложен „силово“ от големите ИТ корпорации). Вместо локално съхранявани файлове и традиционни програми — облак и нови „приложения“, които работят наполовина в уеб и предават личната ви информация на кого ли не.

Всичко това се случи първо при мобилните платформи, където бе възприето без протести от масовия потребител, но до миналата година PC бяха все още територия на свободния избор. Излизането на Windows 10 обаче стана логичният завършек на този процес и Microsoft очевидно искат да я наложат колкото може по-бързо, без да подбират средствата (вж. с. 10). Разбира се, никой не ви пречи да ползвате по-старите версии на Windows (до 7), ако желаете, но ИТ средата ще продължи да се променя и ако сте избрали този път, ще срещате все повече спънки. Ако искате да излезете от коловоза, който са ви приготвили големите корпорации, перспективната алтернатива за PC, изглежда, е само една — Linux.

Друга тенденция, която се очерта през миналата година и според нас ще се разпространи взривно през новата 2016 г., е навлизането на 4K дисплеите. Както обикновено се получава, тъкмо взискателният потребител успя да преоборудва целия си ИТ зоопарк с Full HD екранна резолюция (включително дисплеите на лаптопа, таблета и смартфона), и на хоризонта се появи нова изкусителна цел, за постигането на която да харчи спечелените с пот парички — Ultra HD.

Очакваме още през новата година да продължи навлизането на носимите електронни устройства, като смартчасовниците, а популярността на таблетите да спада — тяхната територия ще превземат, от една страна, растящите на диагонал смартфони (които правят таблета излишен за употреба „в движение“), а от друга — умните телевизори (които изтласкват таблета от „зоната на дивана“ в къщи).

През новата година оставаме отново с вас, уважаеми читатели. Ще продължим заедно да следим новостите на ИТ пазара, да овладяваме новите продукти, да се учим да използваме оптимално по-старите и да се грижим за нашата информационна безопасност.

Да ни е честита 2016 г. и нека донесе на всички ни здраве, късмет и благополучие!

Дончо Николов