PCW BG

БЪЛГАРИЯ

Излезе бр. 2 2016 г. на сп. PCW България

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

бр. 2016 г.На 10 февруари 2016 г. (сряда) излезе бр. 2 2016 г. на сп. Personal Computer World България. Още се водят спорове дали таблетите могат да изземат функциите на персоналните компютри (настолни и лаптопи), но с всяка година територията, която защитават апологетите на PC, се свива. Ако при масовия потребителски пазар нещата са ясни поне от две години насам, то в професионалния сегмент царуваше твърдото убеждение, че таблетите могат да имат само спомагателна роля, а основният компютър (работна станция) още дълго ще е в центъра на всяка дейност.

Два обявени наскоро продукта (вж. рубрика „Ново в менюто“, с. 8–9) обаче разклатиха вярата и в тази теза. Новият таблет iPad Pro на Apple е предназначен именно за професионалистите (цената му е способна веднага да откаже случайните желаещи) и има възможности, с които не могат да се похвалят много бизнес-лаптопи и мобилни работни станции: просторен екран със свръхвисока плътност на пикселите и перо за рисуване (отделно купуван аксесоар), чувствително не само към силата на натиск, но и към наклона спрямо екрана, така че с подходящ софтуер един художник може да рисува абсолютно прецизно и да сътвори с този таблет чудеса.

iPad Pro има и предостатъчна процесорна мощ, благодарение на уникалния чип A9X — собствена разработка на Apple с архитектура ARM, и може да се окомплектова с прилична оригинална клавиатура (или такава от независим производител). Виждаме устройство, което не отстъпва по функции на професионален лаптоп и при това е значително по-леко. Производителите на графични планшети за рисуване (най-вече Wacom) също трябва да се замислят сериозно — iPad Pro е сериозна заявка за навлизане и на тяхна територия, защото е почти пълноценен компютър, но струва по-евтино от специализиран графичен планшет, който има същия размер, но изпълнява само една функция. (На всичко отгоре пробвалите да рисуват с iPad Pro имат чудесни впечатления от отзивчивостта на интерфейса, защото липсвало характерното за графичните таблети леко закъснение между движението на ръката с перото и изображението на екрана.)

Microsoft заби своя гвоздей в ковчега на лаптопите почти едновременно с Apple, като обяви Surface Pro 4 — четвъртата версия на нейния професионален таблет с пълноценна ОС. Той също има просторен екран с почти полиграфска плътност на пикселите. В комплекта му влиза перо, а като опция може да се купи качествена клавиатура. При това, въпреки таблетния си форм-фактор, Surface Pro 4 си остава пълноценен PC и на него можете да ползвате всякакъв софтуер, с който сте работили досега.
А какво да кажем за професионалните лаптопи? Може би при тях има някакво развитие, което ще ги придвижи напред и няма да позволи на таблетите да съкратят дистанцията? Всъщност, не. Новите модели професионални мобилни PC все по-често са лишени от оптично устройство (донякъде оправдано решение), но пък получават сензорен екран, изтъняват и стават по-леки — все промени, които ги сближават с таблетите. Пресен пример е новият Dell Latitude 5000, представен накратко на с. 13. Ако сближаването между двете категории устройства продължи със същото темпо, скоро професионалният лаптоп ще се превърне в хибрид, на който по избор и според ситуацията можете да свалите или оставите клавиатурата.

Казват, впрочем, че още не бил създаден успешен хибрид с достъпна цена (вж. представянето на Asus Transformer Book T100HA на с. 11). Но тук обсъждаме професионалния сегмент, в който качеството наистина е определящо, но никой не обещава продуктите да са евтини.

Дончо Николов