PCW BG

БЪЛГАРИЯ

Излезе бр. 3 2016 г. на сп. PCW България

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

бр. 3 2016 г.На 16 март 2016 г. (сряда) излезе бр. 3 2016 г. на сп. Personal Computer World България. Най-голямо внимание този месец сме отделили на новите операционни системи. Неминуемо първата от тях е Windows 10, на която са посветени цели четири статии („неминуемо“, защото Microsoft не се спира пред нищо в стремежа си да разшири потребителската база на новата ОС и вече прибягва до почти принудително надграждане на по-старите машини със 7 и 8). В първата от статиите разглеждаме обвиненията в коварство и алчност, често отправяни към „десетката“ — и даваме нашето становище по всяко от тях (с. 24). Това ще ви помогне да претеглите плюсовете и минусите на тази ОС, но ако вече сте надградили до нея или сте купили нов компютър, на който е инсталирана, значи няма мърдане и тогава ще ви бъдат от полза трите ни практически ръководства по Windows 10 в рубрика „Майсторлък“: за създаването на отделни потребителски акаунти за всеки член от семейството (с. 36), за боравенето с обновения инструмент Task Manager (с. 38) и за настройките на новата ОС, които трябва да промените незабавно, ако искате да запазите поне остатъци от конфиденциалност и да избегнете част от натрапчивата вградена реклама.

Не сме пренебрегнали и конкурентните платформи. На с. 48 ще откриете колекция от съвети и трикове за най-новата версия 6.0 на мобилната операционна система Android (с кодово име Marshmallow). Полезно е и сравнението на уеб-браузъри за мобилни устройства на с. 18, основано на практически тестове за скорост, проведени от авторите. А на с. 51 почитателите на софтуера с отворен код ще научат как да надградят до последна версия Unix-системата FreeBSD.

За акцент на броя (с. 28) избрахме компютърната безопасност през 2016 г. Напоследък се забелязва повишена активност на вредителския софтуер, чиито автори стават все по-изобретателни и коварни. Ето ви пример, че опасността е съвсем реална: в края на миналата година дори мой познат пострада от изнудвачески софтуер — след заразяването на компютъра му, всички файлове бяха криптирани с мощен 2048-битов ключ, който хакерите обещаваха да му изпратят, за да си декриптира данните обратно, само ако плати откуп от 300 евро. Естествено, моят познат отказа да плаща (не толкова заради сумата, колкото за да не обогатява престъпници) и изгуби необратимо тези от файловете си, които не държеше архивирани другаде — в това число и няколко папки със семейни снимки за спомен. За да не изпадате в подобна унизителна ситуация, прочетете статията в рубрика „Акцент“ и спазвайте стриктно дадените в нея съвети.

И като споменахме криптиране, на с. 35 ви запознаваме с първата успешна лабораторна реализация на теоретичната концепция за неразбиваемо квантово криптиране, използващо спина на фотоните — т. нар. „квантови точки“. Наистина, едва ли това квантовото криптиране ще намери практическо приложение скоро. Нещата стоят горе-долу както с добива на енергия чрез термоядрен синтез — теоретично е възможен, но на практика все още не е внедрен успешно. Но пък квантовите точки, които се получават по методите на нанотехнологията, вече намериха съвсем реално практическо приложение — в подсветката на електронните дисплеи, където преобразуват линейния спектър на светодиодите в плътно бяло, съставено от всички цветове на дъгата, и така допринасят за по-богати и естествени цветове. Прогнозирам, че това тяхно свойство ще намери успешно приложение и в битовите LED светлинни източници, от качеството на светлината на които днес още има какво да се желае, именно заради непълния й спектър.

И накрая, ако чувствате, че след края на зимата мозъкът ви „цикли“ на едно място и сте изгубили находчивостта си, потренирайте го със специалните игри от с. 52. Приятно четене!

Дончо Николов