PCW BG

БЪЛГАРИЯ

Излезе бр. 4 2016 г. на сп. PCW България

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

бр. 4 2016 г.На 13 април 2016 г. (сряда) излезе бр. 4 2016 г. на сп. Personal Computer World България. Големите ИТ корпорации са ужасно загрижени за нашата информационна безопасност и натрапчиво ни предлагат нови и нови мерки за сигурност, за да не попаднели личните ни данни в ръцете на „лоши хора“ (обикновено дори не класически хакери, а спамъри, рекламисти, търговци и т. п.). В тази закрилническа поза има голяма доза лицемерие. Корпорациите просто смятат данните на потребителите за своя феодална собственост, която им носи баснословни печалби, и я бранят ревниво от попадане в чужди ръце — не за друго, ами защото така от пълноводната финансова река на техните приходи се отклоняват малки ручейчета встрани.

Затова и борбата на създателите на основните потребителски платформи (а те вече са само три: Windows 10/Mobile, Android/Chrome OS и OS X/iOS) с шпионския софтуер има леко комични нотки — каква борба, щом цялата операционна система вече е едно шпионско приложение, което обаче шпионира в интерес на „сюзерена“ — собственик на своя феод, за разлика от разните троянски коне и руткитове, които извличат данни в интерес на разбойниците, вилнеещи из неговите гори. Впрочем, до шпионски модули понякога прибягват и уж реномирани производители — вж. миналогодишната история със Superfish, инсталиран фабрично в компютрите на Lenovo.

Пиша всичко това по повод Windows 10. Като потребителски интерфейс новата операционна система на Microsoft е безупречна и има потенциал да изглежда модерно поне в близките 5–6 години. В същото време досега не е имало ОС, която фабрично да съдържа такова количество самонатрапващи се фабрични приложения, реклами и просто шпионски функции. Но трябва някак да се приспособяваме към нея при положение, че скоро ще е невъзможно да купим нов PC с друга версия на Windows, а по-старите компютри Microsoft се опитва да надгради почти насила (вж. с. 7) и в голям процент от случаите ще успее.

Изходът е един — да се опитаме да деинсталираме нежеланите майкрософтски „екстри“, да изключим смущаващите ни или просто нахални настройки и функции, без да обръщаме особено внимание на мнението на корпорацията по въпроса (тя, естествено, „не препоръчва“). Наистина Windows 10 бе безплатно надграждане за част от нас (купуващите нов компютър обаче плащат лицензна такса като част от цената му), но в крайна сметка ние сме потребителите и имаме право да се разпореждаме с компютъра си както пожелаем.

И така, на с. 40 ви очаква изчерпателно осемстранично ръководство за деактивиране на нежелателните функции в Windows 10. (Не помня това да се е налагало в подобни мащаби за предишна версия на Windows или за която и да е друга ОС през 15-те години, откакто работя в ИТ пресата и следя тези теми отблизо.) Като следвате съветите в статията, можете да превърнете вашата Windows 10 в по-лека и удобна лично за вас система, която можете ползвате, без да имате чувството, че някой слухти или наднича иззад рамото ви, и в която веднъж премахнатите приложения няма да се появяват ненадейно, за да ви досаждат отново. Това ще ви спести много нерви и време.

Приятно четене!

Дончо Николов