PCW BG

БЪЛГАРИЯ

Излезе бр. 5 2016 г. на сп. PCW България

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

бр. 5 2016 г.На 13 май 2016 г. (петък) излезе бр. 5 2016 г. на сп. Personal Computer World България. Редовните ни читатели помнят, как навремето с излизането на Windows Vista издадохме няколко извънредни специализирани броя, посветени на различни аспекти на новата ОС. За съжаление, впоследствие пазарната ситуация се промени не към по-добро и за Windows 7 и 8 вече не можахме да си позволим този лукс, камо ли сега за 10. Но пък и не е в стила ни да пренебрегваме възникващите въпроси, затова се стараем максимално да използваме наличното място в редовните броеве. Затова, ако случайно Windows 10 не е сред интересите ви, не ни се сърдете, че пишем за нея толкова много — все пак в броя има и други теми, които се надявам да ви допаднат.

Колкото до Windows 10, този месец също сме й посветили рубрика „Акцент“, при това с две огромни статии.
По принцип всяка операционна система съдържа огромни възможности за персонализация на интерфейса и функциите й, въпреки, че много от тези възможности може да са неочевидни или умишлено скрити. Не е изключение и Windows 10. След като в поредица от материали ви запознахме с основните функции на новата ОС и с решенията на най-често възникващите проблеми, сега ви разказваме как да я превърнете в удобна лично на вас среда за работа и развлечение, евентуално с функции, които сте свикнали да ползвате в предишните версии, но не откривате в „десетицата“. На това е посветената първата статия в рубрика „Акцент“ на с. 14.

Във втората статия, на с. 20, отново засягаме най-нелицеприятната страна на Windows 10 — шпионирането на потребителя от Microsoft. За първи път детайлно, една по една, разглеждаме всички функции и настройки, които имат отношение към предаването на лична информация до сървърите на компанията, и обясняваме как да ги забраните. Предупреждаваме ви обаче, че дори стриктното изключване на всички шпиониращи настройки не ви гарантира спокоен сън, ако държите на опазването на личните си тайни, защото в потребителските версии на Windows 10 предаването на така наречената „телеметрия“ до сървърите на Microsoft (официално — с диагностична цел) не може да се спре, а по въпроса какво съдържа тази „телеметрия“ компанията пази дълбока тайна. За съжаление, изводът е, че ако ви тревожи попадането на личните ви файлове, контакти и предпочитания в чужди ръце, просто не трябва да надграждате до „десетицата“. Естествено, това не е решение, което бихме да препоръчали на масовия потребител, но по-напредналите имат достатъчно знания и умения, за да намерят алтернатива.

Всъщност този месец имаме и още един материал за Windows 10 — в рубрика „Майсторлък“ под формата на отговори на читателски въпроси разясняваме отделни аспекти от настройките на операционната система. Ето защо наричам настоящия брой „почти специализиран“. А ако числото „десет“ вече е започнало да ви втръсва, какво ще кажете за едно пътуване в миналото, преди почти четвърт век, за да си поиграете с версия 3.1 на Windows? (Някои от нас дори сме я ползвали реално — ех, какви времена бяха…) За тази ретро екскурзия не се налага да инсталирате нищо — достатъчен е само уеб-браузър. Подробности ще намерите на с. 48.

Приятно четене!

Дончо Николов